Om hörselskadades förening.
”Vad sa ru??”
Så inledde Marianne Cronberg Willman sitt föredrag kring Hörselskadeföreningen i Borlänge. Att ha nedsatt hörsel kan skapa många spratt. Hon gav ett exempel från en vän. Min dotter är åklagare. Är hon plåtslagare? Inte många kvinnor som är plåtslagare. Ridå. Att inte höra och behöva fråga om igen är jobbigt både för den som har problemet och för omgivningen. Att erkänna, att du har problem att höra dåligt, kan vara svårt att erkänna för sig själv.
Marianne som är barnmorska upptäckte att det var hennes vänstra öra som fungerade dåligt. Hon skulle ju lyssna på små bebisar i mammornas magar. När hon använde en tratt och la högerörat till så hörde hon barnets hjärtverksamhet, men inte när hon tvingades att använda det vänstra örat, då hörde hon ingenting. Det blev lite av kaos för Marianne, levde barnet eller inte? Beroende på vilket öra hon lyssnade med. Hon insåg att hon måste fä hjälp med det vänstra örat. Detta var bakgrunden till att hon engagerade sig i Borlänges hörselskadades förening.
Hon fick uppleva att detta var ingenting som hon var ensam om. En vanlig missuppfattning är att det skulle vara äldre personer som hör dåligt. Detta är helt fel. Enligt SCB fanns det 2019 cirka 450.000 människor i åldersspannet 16 – 54 år som hade hörselnedsättning. Ungdomar är ju en grupp som är särskilt utsatta. Finns snart inga miljöer som inte har bakgrundsmusik som gör att människor hör sämre. Exempelvis affärer, gallerier och restauranger och jättemånga program TV.
Samhället har ju resurser att hjälpa människor med nedsatt hörsel. Här i Dalarna finns Hjälpmedelscentralen i Borlänge med en särskild avdelning för hörselvård. Det utvecklas nya metoder hela tiden och på vissa ställen scannar man nyfödda barn. Och i de fall hörselfel upptäcks så finns det ett helt batteri av åtgärder som sätts in. I Borlänge har det tidigare funnits en syn och hörselkonsulent. För några år sedan togs den bort. Nu har HRF-föreningen i Borlänge jobbat för att återbesätta tjänsten. Genom påverkansarbete är nu tjänsten återbesatt. Föreningen samverkar med henne och gör slingkollar på olika lokaler i Borlänge. Vid ett äldreboende visste personalen inte om att det fanns slingor för hörselskadade. Där arbetar nu konsulenten med att undervisa personal och chefer om alla möjligheter som står till buds.
HRF firade sitt 100 årsjubileum med att hedra grundaren Gerda Meyerson. Så här uttryckte hon sig: ”Vi vill att hörselskadade skall ta makten över sina liv. Vi vill att hörselskadade skall få en rimlig chans till utbildning, arbete och gemenskap. Som alla andra. Jag drömmer om att ingen hörselskadad skall förminskas eller bli orättvist behandlad. Jag vet hur det känns att inte höra och bli förlöjligad. Alla människors lika värde är viktigt för mig.”
HRF-föreningen är väldigt aktiv i Borlänge. Nyligen fick föreningen pris som bästa HRF-inspiratör i Sverige. De har 140 medlemmar och på sina möten brukar de ha mellan 40 – 50 medlemmar. Föreningen har en varierad verksamhet. Inbjudna forskare som är experter på olika avsnitt om hörsel föreläser, de har cafe ́er där de sitter och samtalar med varandra och försöker hjälpa till med all teknik. De reser en hel del. Deras senaste resa gick till Sala och Johanssons Cafe, till Skogkloster och slutade i Bålsta med Lasse Åbergs museum, där han själv visade runt. Föreningens verksamhet är viktig för att hjälpa människor att inte hamna i ensamhet och tillskjutande ohälsa. Vill du bli medlem kan du ringa Marianne 070- 4178024, eller epost borlange@hrf.se.
Veckskrivare Per-Olof Forsström