Trendbrott i Borlänges skolor
Dagens föredragshållare Monica Lundin har varit skolpolitiker sedan 2005 och har under den tiden jobbat för visionen att ”Vi ska ha en skola i världsklass med fokus på kunskaper och arbetsro, så att alla når sina mål och kan välja sin egen framtid.”
Efter många års arbete börjar nu tecken på ett positivt trendbrott att synas.
Förutsättningarna inför mandatperioden var utmanande med bland annat segregation i kommunen, låga resultat gällande kvalitet och lärarranking. Svårigheter att rekrytera lärare till socioekonomiskt utsatta områden/skolor och ekonomiska underskott i driften.
Fokus under mandatperioden har bland annat varit att öka andelen behöriga lärare, få en ekonomi i balans, förbättrad arbetsmiljö, ökat fokus på kunskap och ökad måluppfyllelse, minskad segregation, ökad trygghet och studiero, tidiga främjande insatser redan i förskolan och i samarbete med socialtjänsten.
Många åtgärder har genomförts utifrån ovanstående. Några exempel är Arbetsintegrerad utbildning för att höja lärarbehörigheten, Läsa-Skriva- Räknagaranti 3:e klass, utökad skolchefsorganisation.
Hur har det då gått?
Monika visade ett antal nyckeltal som nu visar en positiv riktning. Det gäller tex lärarbehörigheten som gått upp, så även måluppfyllelsen i grundskolan i form av elevernas meritvärden och gymnasiebehörigheten för elever.
Vad är framgångsfaktorerna?
Det handlar om många delar men en mycket viktig sådan är att ha höga förväntningar och hög ambition och en stark tro på att alla kan och vill bidra. Att respektera men våga ställa krav, utvärdera-upprepa-utveckla och att ha mod
Lita på processen och att hålla i och hålla ut för förändring tar tid.
Veckobrevskrivare, Kristina Hagberg