Borlänge Energis VD om elhandel och elpriser

fredag 28 oktober 2022 12:00-13:00, House of Blues, Borganäsvägen 28, 78433 Borlänge, Sweden
Talare:

Mats Erik Olofsson

Om elhandel och elpriser

Mats-Erik Olofsson, VD Borlänge Energi sedan 2 år höll dagens föredrag och inledde med att konstatera att elpriserna före 2017 höll sig på en ganska jämn nivå i Sverige på omkring 140 TWh/år. Det började ändra sig när Northwolt bestämde sig för att bygga batterifabrik och SSAB och H2 Green Steel berättade att de skulle satsa på fossilfritt. Efterfrågan steg snabbt. Prognosen är att dessa företag i norr tillsammans med LKAB om drygt 20 år kommer att behöva 300 TWH/år. Samtidigt har kärnkraften avvecklats och vindkraften byggts ut men inte i takt med efterfrågan. Detta, tillsamans med flaskhalsar i kraftöverföringen , har lett till stora skillnader i elpris mellan norra och södra Sverige. 

Elpriserna bestäms på elbörsen. Den billigaste elen produceras av solen följt av vattenkraften och industriell kraftvärme. Kärnkraften kommer därefter och dyrast är den el som framställs i oljekraftverk. Det den sist producerade elen som sätter priset. Vädret och efterfrågan är avgörande. Det är därför som det är så viktigt att vi alla spara på el. Och att vi börjat göra det märks tydligt senaste månaden. 

Vi påverkas av elpriserna i Europa. Producenterna säljer där de får bäst betalt. Norge exporterar genom kablar till Storbrittanien och Tyskland i stället för till Sverige.
Vi är uppknutna av EU-avtal att hjälpas åt. Om Sverige skulle klara sitt eget elbehov på sikt skulle vi behöva lämna EU och bygga 3-4 nya kärnkraftverk. Spotpriserna på el är tydligt kopplade till kol-och gaspriserna. Norge och Danmark ökar gasutvinningen och Azerbaijan och Algeriet skickar till gasdepåerna i Tyskland som f.n. verkar vara välfyllda. Märkligt nog levererar Ryssland fortfarande gas till Ukraina . 

På hemmaplan kan vi glädjas åt att Borlänge Energi tillhör de billigaste i landet. De anslutna betalar 95 öre/KWh. En snar men förhoppningsvis måttlig höjning är dock att vänta. Just nu tar man inte emot nya kunder.
På senaste styrelsemötet beslöt man att bygga ett jättebatteri . Det blir stort, 7x20 meter, väga 10 ton och bära 10 Megawatt. Sådana batterier byggs på flera håll i landet och är viktiga för att hålla balans i kraftnätet. 

Det blev ett mycket informativt och intressant föredrag i en tid då så mycket i samhället handlar om vår elförsörjning. 

Veckobrevskrivare: 

Lars Lyrvall