Vad är och gör en lagman?
Lars Erik Bergström presenterade sig med en kort självbiografi. Han växte upp i Ludvika kommun och hade sin skolgång där. Arbetade en tid i Grängesbergs Gruvor. Studerade sedermera juridik vid universitetet och gick sedan domarbanan.
Lagman är en titel, som förekommit sedan vikingatiden. Som lagman idag är man domare och chef för en tingsrätt. Arbetet går i stort ut på skipa rätt. I en demokrati gäller att lika brott skall ge lika straff. Man skall förbereda kommande processer och utfärda stämningar etc.
I rätten förekommer brottmål och tvistemål i ungefär lika stor omfattning. Man säger att man sitter ting och har nämndemän till sitt förfogande i domstolen. Nämndemännens vandel provas innan de utnämns.
En åklagare finns alltid, som går igenom händelseutvecklingen (den tilltalade behöver inte nödvändighetsvis vara närvarande)
När dom skall utdömas går åklagare och försvaret ut. En enskild överläggning äger rum, (här råder tystnadsplikt för de inblandade). Diskussion sker med nämndemännen, vilket straff som lämpligen skall utdömas, bakgrunden till domen etc.
När domen utfärdats har domaren en vecka på sig att skriva domen.
Lars Erik tycker att tjusningen med yrket är att man på sätt och vis är ”detektiv”. Han menar också att om bevisningen är tillräcklig skall personen dömas.
Yrket medför också att man får insyn i många av samhällets märkligheter. Det är ett spännande jobb att vara domare och han gjorde här en jämförelse med läkaren på akuten! Han betonade det stora ansvar som domaren har. För egen del menade han att om osäkerhet föreligger i ett ärende skall man fria hellre än fälla.
Lars Erik rundade av sitt föredrag med att berätta om några av de mål, som berört honom mest. Han konstaterade att det är fantastiskt att få vara lagman.
Veckobrevskrivare:
Ragnar Nåhem